Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/obnovlji/slokite.com/templates/hyper/index.php on line 94

Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/obnovlji/slokite.com/templates/hyper/index.php on line 94

Warning: include(): Failed opening 'html/template.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php73/usr/share/pear') in /home/obnovlji/slokite.com/templates/hyper/index.php on line 94

Kaj je kajtanje?

Kaj je kajtanje?

Kajtanje, kitesurfing ali kiteboarding

Je šport, ki počasi osvaja in hitro zasvoji. Z uporabo padala in ustrezne deske omogoča surfanje na vodi, s smučmi na snegu ali z rolko na kopnem.

Pravi razvoj je kajtanje doživelo na vodi (kjer je tudi manj možnosti za poškodbe) in temu gre pripisati tudi največji napredek pri opremi. Na kopnem se za vožno uporabljajo rolke, “buggy-ji” in druga sredstva, ki na trdi podlagi omogočajo gibanje kajterja s padalom. V zadnjem času se vedno bolj uveljavlja tudi snowkiting - kajtanje na snegu, kjer se za drsenje uporabljajo smuči ali snowboardi, verjetno kje tudi sani.

Čeprav je veter velikokrat le v nadlogo, pa je nepogrešljiv spremljevalec vseh športov, ki jih brez njega ne bi bilo. Da bi lahko kajtali, rabimo dovolj velik prostor in čimbolj konstanten veter s hitrostjo nad 4 m/s. To dvoje pogojuje, kje in kdaj bomo kajtali. S popularizacijo športa se je začelo odkrivanje novih krajev in mest, ki temu ustrezajo. Medtem ko je na vodi poznanih že veliko deskarskih destinacij, se odkrivajo vedno nove na kopnem in snegu. Na spletu se množijo strani, ki zbirajo in opisujejo področja za kajtanje po celem svetu.

Pri nas najbolj znana zimska točka so Bloke, Postojna, Lesce, poleti pa slovensko primorje. Glede na bližino Slovenci kajtamo še največ v Italiji in na Hrvaškem. Voda na naš mlin so vedno cenejše letalske vozovnice, zato svet postaja manjši in najboljši kajterska mesta dostopnejša. Če jih omenim le nekaj: Tunizija/Djerba, Grčija/otoki, Kanarski otoki, jug Italije in Španije, Portugalska, Egipt,...

OPREMA

Padala

Padalo je glavni rekvizit tega športa. Z ustvarjanjem potezne sile s pomočjo vetra omogoča gibanje kajterja. Ločijo se po tipih, velikostih, glede na število vrvi (2,3,4,5), razmerja širina/dolžina oz. znanje kajterja (začetnik...killer).

Glede na tipe ločimo napihljiva in dvoplastna padala. Kot že samo ime pove, imajo napihljiva padala vstavljene napihljive dele - posebej oblikovane "tube", katere napihnjene s tlačilko dajejo padalu obliko in ga obdržijo na vodi. Sprednji vrvi sta nosilni, povezani na koncu v eno. Zadnji vrvi se uporabljata za usmerjanje/zaviranje padala in sta pritrjeni na zadji strani padala ter na straneh krmilne palice (bara). Danes napihljiva padala vključujejo že peto vrv, ki služi kot  pomožna vrv za lažji štart padala in njegovo lažjo kontrolo. Dolžine vrvi se gibljejo od dolžine 7m pa do 30m in več, od njih pa je odvisna vodljivost, moč, stabilnost,... padala.

Dvoplastna padala so, podobna klasičnim jadralnim padalom, bolj aerodinamična, zato imajo boljše "letalne" sposobnosti. Sestavljena so iz spodnje in zgornje plasti, v prerezu pa podobna obliki krila. Na padalu je več priključnih točk za ohranjanje oblike, ki so povezane v tri vrvi. Srednja vrv je nosilna, pritrjena na trapez kajterja, stranski pa služita za usmerjanje padala oz. kot zavora.

Enostavnejša padala (uporabljala so se v samih začetkih) imajo le dve vrvi, ki služita za usmerjanje in sta hkrati nosilni. Ker ta padala nimajo možnosti zaviranja, so težje obvladljiva oz. se uporabljajo predvsem manjše velikosti za učenje ali kajtanje na kopnem.

V začetkih športa so se za kajtanje v vodi uporabljala predvsem napihljiva padala, ki so lažje štartala iz vode.

Danes se zaradi hitrega razvoja vedno bolj uporabljajo tudi izpopolnjena dvoplastna padala, ki nimajo težav s štartom (letijo tudi vzvratno) iz vode in se lahko uporabljajo tako na kopnem kot tudi v vodi (bolj univerzalna). Ker nimajo napihljivega dela, ki se lahko predre, so tudi bolj vzdržljiva.

Ključnega pomena pri izbiri padala (poleg drugih zahtev) je kajterjeva varnost, torej vgrajen varnostni sistem (safety system), ki omogoča hitro odpenjanje padala v kritičnih trenutkih.

Krmilna palica

Krmilna palica (v nadaljevanju "bar") povezuje padalo in kajterja. To sicer ni čisto res, saj teče nosilna vrv padala skozi bar in je neposredno pritrjena na trapez kajterja. Na straneh bara sta pritrjeni stranski vrvi, s katerima usmerjamo padalo v določeno smer. Na trgu obstajajo številne izvedbe priključitve varnostne vrvi; ta je lahko pritrjena na roko kajterja, povezana z eno od stranskih vrvi; lahko vodi skozi bar, kar pomeni manj težav pri skokih z rotacijo.

Sedež - trapez

Trapez razporedi vlečno silo padala po našem telesu. Pri izvajanju težjih trikov padalo kajterja ni pripeto na trapez, zato je vsa vlečna sila na baru padala oz. rokah kajterja.

Deska - kiteboard

To je posebna deska, prirejena za kajtanje. Je nekakšna kombinacija deske za jadranje in "wakeboard"-a. Danes je na trgu že pestra ponudba desk, ki se razlikujejo glede na uporabo, znanje in težo kajterja. Nastajajo vedno novejši tipi desk prilagojenih za specifične pogoje na vodi.

Večje deske se uporabljajo predvsem med začetniki, v šibkejšem vetru in za normalno vožnjo. Manjše deske (podobne wakeboardu) so okretnejše, za doseganje večjih hitrosti, izvajanje trikov in skokov. Tu se uporabljajo še deske z zaokroženimi konci za valove, deske s konkavnimi robovi za lažjo vožnjo proti vetru,...

Varnostna oprema

Kot pri vsakem športu, so tudi pri kajtanju možne poškodbe. Rešilni jopič je namenjen ohranjanju plovnosti kajterja in ščiti pred udarci ob vodo ali desko. Za zaščito glave se uporablja (največkrat neoprenska) čelada, ki je še posebej pomembna na kopnem. Če je voda mrzla, sem prištevamo še neoprensko obleko, ki mora biti dovolj mehka zaradi gibljivosti in hkrati dovolj topla.

KAKO ZAČETI S KAJTANJEM ?

Da bi začeli kajtati, je najprej priporočljivo imeti dobre teoretične osnove povezane s tem športom. Pomembno je poznavanje vremena, vetra, gibanja padala v zraku, njegova kontrola in pravila za varnost.

Med začetniki ali samouki je moč padala velikokrat podcenjena, zato je priporočljiva previdnost, če se tega lotite sami.

Da bi to spoznali, je najboljše začeti vaditi na kopnem z manjšimi dvoplastnimi padali (pod 4m2), na katere nismo pripeti s trapezom in jih lahko enostavno spustimo iz rok. Tako pridobljene osnove rokovanja s padalom in vodenje v vetrovnem oknu lahko potem uporabimo na večjih padalih za kopno ali vodo.

Druga možnost učenja je tečaj kajtanja, kjer pridobite najprej ustrezna teoretična in nato še praktiča znanja. Izdelan program učenja, literatura, izkušnje in oprema za izposojo so prednosti tečaja.

Če imate znance-kajterje z ustrezno opremo (manjša padala za učenje), vam lahko ti pomagajo pri premagovanju prvih korakov, sevedna na ustrezni lokaciji. Za obvladovanje padala je trening na kopnem z manjšimi padali dobra podlaga za vsakega začetnika.

Pri prestopu s kopnega v vodo je zelo pomembno dobro obvladovanje padala in ustrezen teren oz. pogoji v vodi. Pri tem moramo brezpogojno upoštevati navodila za varnost, npr: izogibati se kajtanju v nestabilnih vremenskih pogojih, ne imeti ljudi ali objektov v smeri vetra, veter ne sme biti v smeri iz obale, ostre skale v bližini,...

Učenje je lažje, če v vodi lahko stojimo (mivka), imamo konstanten veter,... nikakor pa za to ni primerna skalnata plaža in dno.

Za premagovanje upora vode potrebujemo za vožnjo v vodi večja padala kot na kopnem. Moči, ki jo ima takšno padalo, se ne moremo zoperstavljati, lahko jo samo kontroliramo in s pravilnim usmerjanjem padala v zraku dosežemo čimbolj enkomerno potezno silo. Ta nam omogoča drsenje po vodi, z nekaj več znanja pa tudi izvajanje skokov in trikov v zraku.

Več najdete na: